5 tips: Sådan skaber du effektfuld markedsføring på ingen tid (Også selvom du er nybegynder)

marketing teis tøgern jensen

Der findes utallige tilgange og modeller til at skabe effektfuld markedsføring. Mange af dem er brugbare evergreens, men der dukker også tilgange op, som ender med at blive døgnfluer. Pas på med ikke at falde for dem: Det er ofte blot gammel vin på nye flasker. (Det må jeg hellere skrive et indlæg om senere).

Meningsdannelse – den glemte faktor i din effektfulde markedsføring

Som mennesker har vi nogle grundlæggende behov, som ikke ændrer sig. Jovist, vores adfærd ændrer sig – især i takt med at teknologier udvikler sig med eksponentiel vækst – men vores grundlæggende behov består. Dét skal du vide, når du udarbejder din strategi, segmenterer målgrupper og udarbejder din markedsføring.

En effektfuld markedsføring skaber en mening hos modtageren. Din markedsføring skal altså aktivere din målgruppes hjerne og få denne til at danne en mening om dit budskab. Det er ikke nok, at samme budskab leveres i ensartet udformning utallige gange – uden at aktivere modtagerens hjerne. (Hvilket mange marketers misforstår, når de ønsker at brande deres virksomhed).

Anvend disse 5 egenskaber

Der er fem egenskaber eller faktorer i meningsdannelse, som er en del af vores menneskelige (din målgruppes) behov: Identitet, enactment, social, ongoing og plausibilitet.

Skaber du markedsføring, der indeholder disse egenskaber/faktorer, har du gode muligheder for at se gode resultater.

Identitet

Effektfuld markedsføring tager udgangspunkt i modtagerens identitet.

Din markedsføring skal bekræfte din målgruppes identitet, eller den identitet målgruppen ønsker at opnå. Det betyder, at budskabet skal matche en dybt segmenteret målgruppe, hvor du gennem grundig forarbejde, har helt styr på deres karakteristika (udarbejd evt. persona). Sløser du med segmenteringen, eller målretter du kun efter demografi, taler du til alle. Og dermed ingen.

Spørg dig selv: Matcher budskabet målgruppens identitet, eller ønskede identitet?

Social

Meningsdannelse sker altid i samvær med andre, eller i selve tanken om hvad andre måtte mene. Det betyder, at budskabet og udformningen heraf, skal være værd at dele, debattere eller grine af. (Det er typisk sex, action, skæv humor eller politiske budskaber, der skaber viralt indhold). Din målgruppe mener, tænker og handler i sociale sammenhænge, eller i tanken om andre mennesker (og hvad de måtte mene).

Spørg dig selv: Gider din målgruppe dele/debattere budskabet med andre på nettet eller IRL?

Enactment

En vigtig faktor i meningsdannelse er enactment. Enactment er, når modtageren af dit budskab er medspiller i markedsføringen og skabelsen af budskabet. Modtageren af din markedsføring skal altså kunne bidrage ved fx at kunne fortolke budskabet, give sin mening til kende, eller kunne sætte sit aftryk på en mulig afstemning eller farve på et kommende produkt.

Spørg dig selv: Kan min målgruppe fortolke videre på budskabet, eller bidrage til skabelsen af produktet?

Ongoing

Meningsdannelse er en fortløbende proces der aldrig stopper. Meningen ændrer og udvikler sig – meningsdannelse accelereres især i samvær med andre (social). Det er svært at påvirke den evigt udviklende meningsdannelse, men det er vigtigt, at du som afsender er opmærksom på, at førstehåndsindtrykket ikke skaber et endegyldigt og fixed image. Derfor skal du løbende kommunikere til din målgruppe og understøtte og udvikle deres mening om din virksomhed eller produkt.

Spørg dig selv: Kommunikerer jeg løbende, og i tilstrækkeligt omfang (frekvens) til at målgruppen husker min virksomhed/produkt?

Plausibilitet

Budskabet skal være plausibelt. Det betyder, at du ikke skal kommunikere for mange informationer og detaljer til målgruppen. Når budskabet er plausibelt, er det præcis nok information til at modtageren forstår budskabet og finder det troværdigt. Således overlades der også plads til, at din målgruppe selv kan skabe mening om din virksomhed eller produkt.

Spørg dig selv: Har jeg for mange informationer i min markedsføring? Bliver min målgruppe overdynget med info, så de bliver handlingslammede, og ikke foretager den ønskede handling?

Over til dig:

Hvad er dine tricks, når du skaber effektfuld markedsføring?

De 5 kriterier for valg af sociale medier

Social media AmbitionSom virksomhed er spørgsmålet ikke, om I skal være på de sociale medier, men hvor I skal være repræsenteret. Det store spørgsmål er: Hvordan udvælger du hvilke sociale medier I skal være repræsenteret på? Få indblik i de 5 kriterier for valg af sociale medier. 

Der findes et utal af sociale medier, og det kan som virksomhed være svært, at vælge hvilke man skal vælge. Facebook og Instagram er de mest anvendte, men det er ikke ensbetydende med, at de er optimale for at opnå virksomhedens overordnede mål. Det er muligt at opnå målene gennem tilstedeværelse på andre sociale medier som Snapchat, Twitter, Pinterest m.fl.

For at udvælge det rette socialt medie, er det vigtigt at opsætte kriterier samt se på den overordnede markedsføringsstrategi. En markedsføringsstrategi er et helt kapitel for sig, men kort sagt, er det vigtigt at du er skarp på følgende først:

 • Hvad er formålet med vores markedsføring? (salg, dialog mv.)
 • Hvem er vores målgruppe? (demografi, adfærd, indkomst mv.)
 • Hvad er budskabet? (indhold, struktur og udformning)

De 5 kriterier

Når du har svaret på disse spørgsmål, kan du herefter opstille kriterier for valg af sociale medier:

Målgruppe

Hvor befinder vores målgruppe sig? Vælg de sociale medier, hvor jeres målgruppe er bedst repræsenteret. Måske kan jeres nuværende aktiviteter kan give svaret på, hvad der allerede skaber resultater. Skal I have fat i de unge, er Instagram eller Snapchat oplagte, men har I en bredere målgruppe, så er Facebook et oplagt valg.

Budskab

Hvilke sociale medier kan levere vores budskab i et format, der bidrager til kommunikationen og stemmer overens med vores nuværende markedsføring? Hvis jeres budskab skal understøttes af lange videoer, er Twitter ikke optimalt for jer, da mediet ikke er særligt visuelt, og fordi videoer ikke kan være længere end 2 minutter og 20 sekunder. Om budskabet kan leveres korrekt, afgøres primært af udformningen (video/tekst/gif) men også i helhed med strukturen af indholdet.

Formål

Kan vi sælge, eller kommunikere der? Er jeres formål mere salg, så skal platformen kunne drive trafik til jeres webshop eller sælge direkte gennem platformen. Her ville en hardcore salgsindsats på Pinterest kraftigt frarådes, da Pinterest er blandt de dårligst konverterende platforme. Facebook derimod er bedst konverterende.

Er formålet dialog med målgruppen, så fordrer det, at platformen kan understøtte en dialog. Dermed må Facebook og Twitter være oplagte, og Youtube er et “no go”.

Det er selve det sociale medies anatomi (udformning), der afgør om jeres indsats kan opfylde formålet. Med opbygning menes hvor meget plads der er til tekst og billeder, om det er nemt at finde tilbage til dialogen eller produktet.

Brug det, der allerede virker

Hvad virker allerede? Kig på jeres eksisterende aktiviteter og se hvad der allerede virker. Hvis fx jeres nyhedsbrev allerede driver en masse trafik, så er det værd at undersøge, hvilken platform der kan understøtte dette. Fx kan Facebook gennem lead ads nemt og billigt indsamle emailadresser til jeres nyhedsbrev. På den måde vil en ny aktivitet understøtte jeres eksisterende aktiviteter.

Budskabet fra jeres eksisterende aktiviteter, kan sagtens fungere på (andre) sociale medier, hvis blot udformningen skræddersys til det sociale medie. Lad være med at forsøge at presse et budskab ind på et sociale medie, hvis det ikke fungerer. Forsøg i stedet at drive trafik til den platform, der allereder fungerer og hvor udformningen understøtter budskabet. Bemærk i øvrigt, at du aldrig må crossposte på de sociale medier; det er sløset arbejde.

Ressourcer

Kig på jeres eksisterende ressourcer, og vurder om I har ressourcerne til platformen. Det nytter ikke at starte en Youtube-kanal, hvis I ikke kan producere videoer i rimelig kvalitet, eller I ikke har tid til at producere og klippe videoer. Jeres ressourcer skal matche de krav, som de sociale medier fordrer, for at levere budskabet i optimal kvalitet.

Hvor er din målgruppe?

Hvis du vil dykke ned i demografien for målgrupperne på de specifikke sociale medier, så tag et kig her på Hubspots infografik her.

Info: Dette indlæg skrev jeg oprindeligt for Ambition.dk (tidl. Webjuice.dk), og du kan læse det her. 

Lytter du til dine kunders behov? – Gør som bedemanden

Hvordan ved du, at din virksomhed yder en service, som tilfredsstiller dine kunders behov og er anbefalelsesværdig? Uanset hvilket produkt du sælger eller hvilken service du yder, så kan du lære af bedemanden. Han lytter nemlig altid til sine kunders behov.

Alle virksomheder yder service til deres kunder. Få gange bliver jeg som kunde positivt overrasket over serviceniveauet. Hvad enten det gælder manglende evner, empati eller et højt arbejdspres hos den enkelte medarbejder, er det som virksomhed afgørende at kunden føler sig hørt, forstået og behandlet med respekt.

Løsningen er simpel: Tænk som en bedemand!

Forklaring: For kort tid siden oplevede jeg et dødsfald i min familie. En del praktiske ting skulle ordnes, og det inkluderede blandt andet hjælp fra en bedemand. Da jeg ringede til bedemanden, blev jeg overrasket: Samtalen bar præg af et oprigtig ønske om at hjælpe, jeg følte mig hørt og jeg blev behandlet med overordentlig respekt. Det var service uden sidestykke.

“Det kan jeg godt forstå, selvfølgelig.”

“Jeg er her for at hjælpe, og jeg vil gøre alt hvad jeg kan, for at I får den bedste oplevelse.”

“Det er op til dig. Det kommer an på jeres ønsker, og hvornår det passer jer.”

Allerede ved bedemandens telefoniske velkomst vidste jeg, at denne bedemand ville være det rigtige valg. Tonefaldet var afdæmpet og behageligt. Der var en tydelig, afprøvet kronologi i samtalen, som hjalp bedemanden og jeg til at få udvekslet oplysninger og ønsker til bisættelsen. Det var tydeligt, at bedemanden ville give en god oplevelse i en svær situation, og at opkaldet tog udgangspunkt i mine ønsker og den konkrete situation.

I det efterfølgende møde blev det høje serviceniveau fulgt op. Ved starten af mødet slukkede bedemanden sin telefon, låste butikken af og serverede en dampende varm kop kaffe. Nu skulle han lytte til mine behov. Endnu engang mærkede jeg en oprigtig interesse i, at ville hjælpe mig og give en god oplevelse i en svær situation. Som menneske, ikke bare en kunde.

Bedemænd VED og FORSTÅR at:

 • deres kunde står i en svær situation
 • deres kunde ønsker en mindeværdig oplevelse og have “problemet” løst hurtigst muligt
 • bedemanden kun kan give en god oplevelse ved at lytte, støtte og være tillidsfuld i en situation, hvor bedemanden er “eksperten”.

En bedemand kan aldrig:

 • lade prisen være et salgsargument
 • tilbyde en standardløsning
 • skynde sig videre til næste kunde.

Uanset hvilket produkt du sælger eller hvilken service du yder, så kan du lære af bedemanden. Han forstår at enhver kundes behov og situation er unik, og at han må skræddersy sin service til hver enkelt kunde.

Yder du service som en bedemand?

Fejl ødelægger jeres annoncering, Nemlig.com

Småfejl i din annoncering kan nemt rettes. Også hos Nemlig.com.

Eller rettere sagt; jeres bureau, der varetager jeres annoncering.

Jeg kan ikke lade være med at kigge virksomheders annoncering efter i sømmene. Denne gang faldt jeg over annoncer fra Nemlig.com.

Fejl 1: Like-annonce – Forkert målgruppe

annoncering på sociale medier

 

 

 

 

 

 

 

 

Like-annoncer bør kun målrettes til tidligere besøgende, købere, eller modtagere af jeres nyhedsbrev. Jeg er ikke en af dem.

Det er uhensigtsmæssigt at promovere like-annoncer til folk, der ikke har været i kontakt med jer. Med mindre I (i bedste tilfælde) vil betale 20 kr. pr. like, og har en klar plan for hvordan I vil kapitalisere på de dyre likes.

Løsning

 • Opret målgrupper baseret på data om besøgende på jeres hjemmeside, jeres købere og modtagere af nyhedsbrevet (såfremt I har permissions til dette. *Host GDPR*).
 • Udarbejd tre forskellige tekster der passer til målgruppernes relation til jeres virksomhed og placering i salgstragten.

 

Fejl 2: Upræcist sprog forvirrer

annoncering på sociale medier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annoncen har en pil der peger nedad, der henviser mig til et link jeg skal klikke på. Problemet er, at linket ikke er nedenunder teksten, men er ovenover i ‘Se menu’. Det sker, når I anvender en og samme annonce til både Facebook og Instagram, og kun bruger et annoncesæt. Dårlig ide.

Løsning

 • Anvend ét annoncesæt til Facebook og ét til Instagram.
 • Udarbejd forskellige annoncer til hver kanal, og anvend dem i det relevante annoncesæt.

Med andre ord: Alle annoncer skal skræddersys til hver enkelt platform, hvilket i dette tilfælde kan være op til fem forskellige (nyheder, lynartikler, højre kolonne, Instagram samt Audience Network).

 

Nu uddannet i Digital Transformation

uddannelse tokerød plus digital transformation

Jeg er altid sulten efter mere viden, og derfor valgte jeg at deltage på Tokerød Plus’ uddannelse ‘Digital Transformation’.

Jeg har nu færdiggjort uddannelsen, og der var mange guldkorn, som jeg tager med videre i mit daglige arbejde.

Jeg har nu opgraderet mine kompetencer inden for:

 • Digital strategi og tilhørende handlingsplan
 • Stakeholder mapping, user journey & personas
 • Digital modenhedsanalyse og kortlægning af virksomhedens digitale økosystem

Jeg kan varmt anbefale andre at tage uddannelsen, som gør dig langt skarpere i arbejdet med sociale medier, strategi og digital omstilling.

Du kan læse mere om uddannelsen her: tokeroedplus.com

Det glemte, men vigtigste træk i marketing

marketing er simpelt

Glemmer du den vigtigste disciplin i marketing?

Marketing er faktisk simpelt.

Marketing udøves i 4 trin.

Det 4. trin er det vigtigste. Og det sværeste.

Det 3. trin er overvurderet. Dét, alle elsker at gøre.

1: Opfind et produkt eller en service der er værd at opfinde, værd at fortælle om, værd at bidrage med.

2: Realiser produktet eller servicen, som folk faktisk kan bruge og kerer sig om.

3: Fortæl historien til de rigtige mennesker på den rigtige facon.

4: Vær til stede. Regelmæssigt, konsekvent og generøst i mange år. Først der, kan du skabe den tillid til den forandring du ønsker at gøre med dit produkt.

Hvilket trin er du bedst til?

YOU HAD ONE JOB! – Når kommunikation bliver ligegyldig

kommunikation

Og dét gjorde du rigtig skidt. Ja faktisk så skidt, at du ikke gjorde dit job.

Dit job var 3 ting:

At fortælle kunderne:

 • om det næste spændende kapitel for butikken (og kunderne), og hvordan de heldige kunder i højere grad kan se og røre de lækre varer i nye, flotte omgivelser
 • at de ved tilmelding til nyhedsbrevet er inviteret til åbningsfesten, og kommer først i køen til tilbud samt unikke design-tips i indbakken. (Som hende den irriterende og stylish nabo, der altid har så flot et hjem.)
 • at de ved at følge virksomheden på sociale medier (Pinterest helt oplagt) kan møde andre design-lovers og lade sig inspirere af dem.

I stedet bliver det en panikket alarm beredskabsmeddelelse om, at de ansatte sgu ikke lige havde tid til at sige ordentligt farvel (på gensyn) til de stakkels kunder, der dukker op på den gamle adresse.

Og skuffet må vente i uvished om HVOR den nye butik åbner.

Jeg ser alt for tid, at virksomheder kommunikerer med hoved under armen. Perspektivet er alt.

Spørg dig selv næste gang:

• Hvem er modtageren?

• Hvad er budskabet?

• I hvilken rækkefølge skal informationerne levere budskabet?

Og derefter:

• Tjek for stavefejl

• Vis teksten til en kollega

• Tjek for stavefejl (CAPS LOCK ER FORBUDT)

One job, my friend!

Webjuice bliver til Ambition

facebook social media manager

 

 

 

 

 

 

Ligesom det ikke kunne blive endnu mere spændende:

Vi er stolte af at kunne præsentere at DM Partner, Webjuice og Director fusionerer 1. juni og bliver til Ambition. Med over 50 medarbejdere og en omsætning på godt 80 millioner kroner er Ambition Danmarks største uafhængige, rendyrkede datadrevne bureau.

Du kan læse mere her om hvordan det nye setup skaber stærke fordele for vores eksisterende kunder i form af bedre bredere services og for et forenklet samarbejde på tværs af de tre kompetenceområder.

www.ambition.dk

Nyt job – turen går til Ambition (tidl. Webjuice)

facebook sociale medier webjuice

Jeg er d. 1. februar blevet en del af det dygtige team hos bureauet Ambition (tidligere Webjuice).

Hos Ambition skal jeg rådgive vores kunder i sociale medier og eksekvere annoncering på sociale medier.

Der skal lyde en stor tak til Nicklas, Søren, Christine, Kristina og alle de andre hos MentorDanmark – det har været en lærerig tid, hvor vi har sat nye rekorder samt vundet EY’s pris Entrepreneur of the Year i start up-kategorien.